Tърсят останките на Атлантида в Черно море 


Пламен Артюнянов
Снимки Личен архив


Нима останките на древния остров Атлантида, които будят научен интерес от десетилетия, лежат кротко някъде там, в дълбините на Черно море? Тази загадка ще се опита да разбули българска морска експедиция през това лято. «В началото на юли ще извършим десетдневни сонарни изследвания на морското дъно на дълбочина от 2000 м до древната брегова ивица край района на днешния Бургас, в порядъка на около 30 м дълбочина», разказва проф. Петко Димитров от Института по океанология към БАН, Варна. С помощта на изследователския кораб «Академик» наши и чужди учени ще се опитат да продължат проучванията около останките на древната цивилизация, населявала бреговете по тези земи преди повече от 7000 години и създала златните съкровища от Варненския халколитен некропол. Дали обаче те са създадени именно тук или са плод на търговски взаимоотношения между древните народи? Проф. П. Димитров е категоричен, че са необходими още доста средства за осъществяването на тази иначи интересна научна експедиция. За нея са намерени 60 хил. лв. от фонд "Научни изследвания", но се търсят поне още 50 хил.
Професорът възприема идеята, че Атлантида е по-скоро обобщаващо название на древна цивилизация, която също така ненадейно е изчезнала от лицето на света, както древните жители, населявали морските брегове по тези земи. [абонирай се]


Хиляди яхти, построени по проекти на Врипак 


Защото е водеща компания за проектиране, морска архитектура, инженеринг, брокерство
Основана през 1961 г. като най-голямото самостоятелно бюро в света за проектиране на яхти, ние осигуряваме обслужване според желанието на клиента във всяка една област. Опитът ни помага да си прокараме път в сферата на иновациите. В допълнение към проектирането на механизми, системи и изготвянето на чертежи, интериор, и енджиниъринг, ние сме едни от пионерите в изготвянето и доставката на пълен комплект от чертежи на корпус и надстройка, профили и тръби, които са готови за рязане и огъване с помощта на плазмени и огъващи машини с цифрово програмно управление, като се стигне днес до революционните, високо-технологични "Smart" корпусни конструкции.
В настоящия момент Врипак функционира като проектантско и конструкторско бюро, работещо по целия строителен процес: проектиране, конструиране, разкрояване, инженеринг, интериор и т.н., като са структурирани четири различни отдела: корпус и морска архитектура, механизми и морска техника, интериор и стайлинг, брокери. Всеки един разполага с най-новите компютърни технологии, софтуер и база данни. Освен с разработката на наши собствени проекти, Врипак също така е и център за технически проекти на много от световните водещи корабостроителници и проектанти.
Благодарение на огромния си опит, придобит за пет десетилетия в сферата на управление на различни проекти, Врипак има уникален поглед върху многобройните детайли при проектирането и изработката на яхти...
[абонирай се]


    • Корица на сп. Яхти