Произведено от Дудринов. Той е Димитър Дудринов и строи лодки и кораби повече от 40 години. 



От Пламен Минасов

За Димитър Дудринов работата и животът вече са се сляли. Работи с удоволствието, с което живее. Е, не е от речовитите хората, които биха искали да се шуми по медиите, но самочувствието му е достатъчно голямо, защото здраво е стъпил на земата. Животът много му е дал, затова знае цената на 2, но, и на 200. Той е Димитър Дудринов и строи лодки и кораби повече от 40 години. През ръцете му са минали проектите на стотици модели малки плавателни съдове. В работния му кабинет цяла стена отдолу до горе е превърната в гигантски стелаж, отрупан с чертежи, папки и документи. "Това е работата ми през последните 10 години", разказва Димитър Дудринов. - Тук съм събрал над 150 работни проекта на малки и по-големи плавателни съдове, част от които чакат реализация, а други вече са готови и успешно плават по света."
Оказва се, че през последната година работи усилено със свой македонски колега, който го кани да създаде проект за нов туристически кораб за Охридското езеро. Проектът е създаден и вече успешно се строи кораб за 150 пътници на борда. В разгара на това лято ще започнат ходовите му изпитания, а не след дълго се очаква влезе и в експлоатация. Само преди броени месеци Д. Дудринов помогна на няколко македонски капитани да сертифицират своите плавателни съдове на Охридското езеро. С помощта на Българския корабен регистър "Галеб", "Александра" и "Кристина роял" получиха необходимите сертификати за устойчивост по изискванията на Германския Лойд...
[абонирай се]


Христо Христов - синът на световния шампион от Марибор, Словения, Йордан Йорданов: Мечтая да сме № 1 във водомоторния спорт, както преди 10 г. 


От Десимира Тончева

Закърмен съм открай време с любовта към водомоторните спортове. Колкото и да е трудно, не бих се отказал. Дерзаем, казва Христо Христов, който е син на световния шампион от Марибор, Словения - Йордан Йорданов. Христо и Николай Иванов са създатели на варненския клуб по водомоторни спортове "Фреш спийд", който се ражда през 2007 г.
През 2006 г. организират състезание в памет на легендата Йордан Йорданов, единственият световен шампион на България по водомотерен спорт в клас "Формула 500". През 2007 г. каналът под Аспарухов мост отново става арена на регионален турнир под диригентската палка на "Фреш спийд".
"2007 г. бе най-силната за клуба - станахме абсолютни шампиони на България. 2009 г. нещата станаха по-трудни. Надяваме се това лято да успеем да организираме състезание във Варна и да се представим достойно в шампионата", мечтаят Христо и Николай.
Категорични са, че всеки моторен спорт е невероятно скъп. "За съжаление водомоторният спорт не е толкова популярен у нас и трудно се намират пари, а има невероятни условия за реклама. Все още календарът от федерацията не е уточнен. За да направиш турнир, трябва да намериш 5-6000 лв., а кръг от републиканското гълта двойно", казват основателите на "Фреш спийд". До миналата година пилотите от клуба се състезавали със седем спортни лодки, но това лято вероятно ще разчитат на 4 или 5. Оборудването е от едно време, но с много умения и страшно голямо желание ентусиастите успяват да възстановят това, с което разполагат.
"Всичко е много скъпо...
[абонирай се]


Скоростите по вода – пари и адреналин на n-та 


От Юлиян Атанасов

...Какво му трябва на човек, за да се понесе яростно по вълните, да подгони вятъра, да го задмине и да се обърне назад с поглед на победител? Не е чак токова трудно, особено днес. Първо, трябва да преодолееш страха. Да не ти пука от нищо. Второ, трябва отвътре, под лъжичката, нещо да ти потреперва. Това нещо е тръпката. Гъделичкащият адреналин, който те тика към неизвестното и те кара да се мяташ в леглото по цели нощи с мисълта, че винаги има нещо по-, по- и най-. И, трето, трябва ти партньор в атаката на скоростта. Партньорите са много - остава да се огледаш и да избереш. Може да е най-бързият сърф на света. Или пък скайта, за който винаги си мечтал. Може да са водните ски. Или пък бързоходният скутер, който цепи вълните и оставя диря след себе си като опашката на реактивен смолет. Може да е просто твоето леко кану, с което знаеш, че си готов да покориш какво ли не. Изборът е твой. Задачата - също. Затова ония, които имат тръпката и сетивата да усещат скоростта по вода, знаят, че в крайна сметка иде реч за две неща: за пари и за адреналин. Ама за много адреналин. На n-та степен...
Запознати казват, че ако се понесеш с бясна скорост по вълните, усещането е толкова върховно, колкото и ако завъртиш две обиколки на "Монца" с болида на Дженсън Бътън, примерно. Само че във водата удоволствието е по-голямо. Независимо от това с каква скорост влизаш в поворотите. Затова най-разпространените във вода са гонките по водомоторен спорт, неслучайно наречени водната Формула 1.
Макар в състезанията по водомоторни спортове да са най-горещите, зрелищни и технически сложни гонки, тези състезания добиха по-голяма популярност едва през последните 15-ина години...
[абонирай се]


Тримата братя и... каяка 



От Галя Христоскова

Питам представителя на "Воден хоризонт" ООД, вносител за България на Tahe Marine и Jonson Outdoors, Герасим Дойчинов: "Какъв трябва да си, за да основеш фирма в разгара на криза?"
А той отговаря с усмивка: "Ентусиаст! Кризата е времето, в което човек трябва да си размърда мозъка. Мама казва: ако не опитаме, няма да разберем дали ще успеем."

И... откриват фирмата. В основата на всичко е любимото хоби. Той и двамата му братя обожават каякинга - не като спорт, а като начин за разтоварване. Принудени са да ходят чак в Англия, за да си купят лодки. И когато им се наситят, започват да търсят други, по-добри и т.н. За да не се налага последователите им да минават по този труден, скъп и дълъг път, те решават да им предложат цялото това разнообразие от вече изпитаните, тествани от тях самите лодки - да тръгнат от по-елементарното и се придвижат към по-доброто.
Лодките, които за първи път предлагат на нашия пазар, са доста различни и за различни цели, някои по-стабилни, други по-бързи. По-широките имат по-голяма първична стабилност. Тоест човек има усещането за голяма стабилност при малки ъгли на наклон, обяснява малкият брат. Те са по-скоро за начинаещи. По-тесните каяци от традиционен тип, които също така предлагаме, имат голяма вторична стабилност, допълва Герасим... [абонирай се]


    • Корица на сп. Яхти