Гръцки и турски интереси отлагат регата “Historical Seas Race” за 2010 г.* 

copyright
От Пламен Минасов
Въпреки ентусиазма, че ще бъдем домакини на един от етапите в престижната ветроходна регата "Historical Seas Race", някой би казал, че нямаме късмет. Уви, този път трябва да се съобразим и с молбите на останалите участници. След няколко обсъждания организационният комитет на регатата стигна до заключението, че датата за провеждането й се изтегля от 2008 г. за 2010 г. Колкото и да не ни е приятно, но това е факт, който не можем да пренебрегнем. "Причините за отлагането с 2 години се крият в настояванията от турската и гръцката страна - съобщи председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов. - Тогава приключва цялостното обновяване на пристанището в Пирея и за гръцките ни колеги това ще е сериозен повод да използват международната регата като една великолепна реклама. От своя страна пък Истанбул през 2010 г. ще бъде европейска столица на културата." Всичко това натежа като сериозна причина другите две пристанища в регатата - Варна и Волос, да приемат тези основателни съображения.
copyright
copyright
"Отлагането е неприятно за нас, но съвсем не означава, че ще занижим критериите за нашата подготовка през 2010 г.", допълни кап. Тома Томов, координатор на организационния комитет от страна на община Варна. Това може само да стимулира организационния комитет, общинското ръководство и всички заинтересовани страни тук да осъществят една перфектна организация след 3 години, защото съседите от Турция и Гърция ще вдигнат критериите за успех в подобна проява много високо. Специалистите припомниха, че през 2010 г. регатата ще се проведе по маршрут Волос - Варна - Истанбул - Пирея.
copyright
В края на тази година ще започне изграждането на новия контейнерен терминал на пристанище Варна, съобщи Борислав Гуцанов, допълвайки, че това ще стимулира по-бързото прехвърляне на пристанищните съоръжения на новите им места. Така постепенно ще се освободят терените около морска гара за развитието на яхтения туризъм. Той припомни още, че това лято ще се възстанови и престижната регата "Варна". Паметливи подсетиха, че тя прекрати съществуванието си преди около десетина години. Организаторите имат амбицията в началото на надпреварата да организират и парад на ветрилата за всички участници. Вероятно състезанието ще се състои след 10 август, когато се очаква ветроходът "Калиакра" да се завърне от тазгодишното си участие в регата "Tall Ships Races".
* Едновременна публикацоия в сп. "Морски свят", юли, 2007 г.


    • Корица на сп. Яхти