За човека, следващ мечтите си, успехът е гарантиран 

copyright
Спортна фигура, бръснещ ум, хладнокръвен темперамент, премерени приказки. Успял! Намерил своя път в живота и следващ безотказно мечтите си. Веднъж ми каза (съвсем приятелски, без намек за поучение): "Нищо друго няма значение, освен това да си щастлив." Най-истинската философия. Завършил корабоводене във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" - Варна, и икономика във ВИНС - Варна. Обществено ангажиран - председател на Българската асоциация на яхтените пристанища и комодор в Ротарианския яхтен флот. Известен е - Лъчезар Братоев.
copyright
От Галя Андонова
Фирмите, които създава, са изцяло свързани с яхтите - яхтени круизи, ремонт и реконструкция на яхти, яхтени магазини, яхтена борса. Представител за България е на световноизвестните марки Bavaria и Sunseeker и GPS Magelan. Само за една година (2006) успя да закупи 12 и продаде на неразработения български пазар 6 баварии!
В едно непринудено "интервю" (докато ме превозваше от едно място на друго в задръстения варненски център) сподели, че в момента LZ Yachting има в наличност 32 яхти: 4 малки ветроходни лодки, няколко корабчета, останалото е моторни и ветроходни яхти.
А докато миналия месец ние сме цъкали от завист за "почивката" му в Маями, се оказа, че така, между другото, е закупил три употребявани яхти: "Максум", "Монтерей", "Крюизер". "Ще ги преоборудваме, за да ги приведем от американски към европейски стандарт. Ще извършим пълна профилактика на двигателите и електросистемите. Като добият пазарен вид, ще ги изложим в яхтената борса." Ето как почиват успяващите бизнесмени.
copyright
И като говорим за успех, ето още една новина. На 8 март в Русе ще пристигне най-голямата и най-луксозна българска ветроходна лодка Bavaria, модел Vision - 52,6-футова с 22,5 м мачта. Ще направи преход по Дунав през Констанца и до 10 март трябва да е във Варна. "Това е най-новият модел Bavaria, който дори още не присъства в каталозите и не е показван на нито едно от най-богатите боут шоута: в Генуа, Лондон, Маями" - твърди Братоев.
И още една! Пак на 10 март в Мраморно море от Антверпен, а от там на собствен ход до Варна ще акостира най-голямата и най-луксозна яхта, плаваща под български флаг - Sunseeker, модел Manhattan 66. Тя е дълга 72,6 фута (22,10 м). Разполага с 4 двойни кабини за 8 гости и допълнителни кабини за двама души екипаж. Дизайнерите са прехвърлили представите ни за пространство и разкош. До обширния летен мостик се стига освен по традиционния начин - по стълба от кърмата, и от средата на салона по вита стълба. Подът и всички мебели са от американски тъмен орех и лъхат на лукс. Има подвижна платформа, на която може да стои лодка (с музикална уредба!) или джет. Цялата платформа се спуска под водата - само даваш газ и си в морето. Кранът на летния мостик, който използват останалите яхти, създава голямо неудобство както за млади дами, така и за неопитни пътници. Особено ценна е платформата при лошо време, когато е доста опасно вдигането на лодката. За скоростта от 32 възла (60 км/час) във вода се грижат двата двигателя MAN с мощност 2200 к.с.
copyright
Sunseeker е най-луксозната яхта, която се произвежда серийно. Наложило се е неписаното правило, че който си купи Sunseeker, повтаря, не си купува друга. Цената й е много конкурентна - не по-висока от другите от подобен клас, качеството й е много високо, а славата - много голяма. Не случайно и трите яхти във филма "Казино Роял" са Sunseeker. Фирмата, която я произвежда, е на трето място по продажба на яхти в света. И докато предхождащите я две фирми постигат своя обем на печалба от продажба или на по-големи кораби, или на 10 вида различни марки яхти, то Sunseeker го постига с производството и продажбата само на една марка яхта, което я прави най-големият производител на една марка в света.
copyright
Успехът на компанията се дължи на това, че сама налага стандарти, въвежда иновации и се стреми към съвършенство. Главният офис се намира в Пул (Дорсет, Великобритания). Персоналът се състои от 1800 висококвалифицирани в областта си специалисти - от проектирането, конструирането, производството до продажбата и разпределението на продукцията. Създадена преди 40 г. от братята Роберт и Джон Брейтуейт, фирмата непрекъснато разширява разнообразието на модели. Всеки следващ с подобрените си дизайн и технология носи нещо ново и различно в отговор на нуждите на купувача и използване на най-новите конструктивни и технологични постижения. И независимо че всяка следваща яхта е качествено по-добра от предходната, всички Sunseeker-и си приличат по едно: съхранението на традиционните ценности - майсторството и изключителното отношение към дребните нещица.
copyright
Още
Италианските милиардери намират, че най-добрата инвестиция в момента е в суперлуксозните яхти, дълги над 30 метра, защото те просто не се амортизират. Председателят на компанията Fraser Yacht, световен лидер в управлението и в отдаването под наем на яхти - Карло Алярди, намира, че е особено изгодно да закупиш огромна яхта, която след това да препродадеш. Първо защото препродаването носи печалба, второ: търсенето на суперяхти втора ръка е по-голямо от предлагането. Той нарича тези, които си поръчват в корабостроителниците направо 3 яхти, "милиардери хитреци с нюх", защото едната оставят за себе си, а другите две продават с добра печалба. Медията цитира хитовото изказване на Алярди: "Пазарът на яхти до 30 метра дължина може да се смята за добър, този на съдове до 50 метра - за горещ, а пазарът на яхти над 70 метра - направо за врящ."
copyright
За българския читател ще бъдат интересни публикуваните цифри: 30-метровите съдове обикновено се харчат за 8 - 9 милиона евро, а 40-метровите вървят по 20 милиона. След това за всеки метър дължина се прибавя обикновено по милион евро.
Италианските специалисти отбелязват, че чартирането с яхти е доста успешен бизнес, защото покрива разходите по поддръжката на яхтата. И отново няколко конкретни цифри: "Поне 7 от всеки 10 яхти на Апенините се дават под наем. Средната тарифа за една 30-метрова яхта под наем за две седмици е 40 - 60 хиляди евро. Комисионите за агенциите за яхти под наем са обикновено 20 %. "Давайки яхтата си под наем за 10 - 12 седмици в годината, собственикът й обикновено плаща разходите си по плавателния съд", твърди Алярди.

(По материали от чуждестранния печат)


    • Корица на сп. Яхти